
گزارش سومین گردهمایی تشکل های دانشجویی حامی گردشگری و حافظ میراث فرهنگی دانشگاه ها
تشکلهای دانشجویی در کلیترین معنای خود، به ساختار و مجموعهای نظامیافته از اراده داوطلبانه دانشجویان اشاره دارد که نقش بسیار مهمی بهعنوان حلقه واسطه بین دانشجویان، دانشگاه و جامعه بر مبنای موضوع موردعلاقه، ایفای نقش میکند. ازین رو شاید بتوان در ادامه نام این تشکلها، اصطلاح "دانشجونهاد" را استفاده کرد که برای رسیدن به اهداف گوناگون سیاسی یا اجتماعی - فرهنگی فعالیت میکنند. تعداد این قبیل تشکلها تقریباً زیاد است و اهداف آنها طیفی از موضوعات سیاسی(مانند انجمنهای اسلامی، بسیج دانشجویی و ...)، فرهنگی (کانونهای شعر و ادب، موسیقی و ...)، داوطلبانه (هلال احمر، مددکاری و ...) را در بر میگیرد. تشکلهای دانشجویی برای رسیدن به اهداف موردنظر خود نیاز به برقراری روابط مستمر، واکاوانه، مطالبهگر و پرسشگر بین دانشجویان، دانشگاه، جامعه و حاکمیت دارند تا بتوانند بر سیاستگذاریهای ملی و چندجانبه تأثیر گذاشته و از سوی دیگر بهطور فزایندهای و مستقیماً در فعالیتهای محلی و یا سطح دانشگاهی حضور یابند.
برخی از این تشکلها به منظورحمایت و ترویج گردشگری و نیز حفظ، معرفی و تقویت مواریث فرهنگ و تمدنی ایران در سطح دانشگاه¬های کشور و ارتقاء داشتهها و بنیه علمی دانشجویان در حوزههای فوق و ایجاد زمینههای مناسب برای فعالیتهای جمعی علمی فعالیت میکنند. چراکه آن¬چه که در حال حاضر مبیِن فاصله و تفاوت سهم بازار گردشگری ایران و نیز سطح حفاظت و شناساندن مواریث فرهنگی و تمدنی ایران با دیگر کشورهاست، قابلیتها و ظرفیتهای گردشگری و فرهنگی کشور نیست؛ بلکه، مسئله مهم، نوع سیاستگذاری و نگاه و عزم مسوولان، برای حفظ میراث فرهنگی و درآمدزایی گسترده از صنعت راهبردی گردشگری، آنهم در یکی از قطبهای مهم و بکر گردشگری جهان یعنی ایران است و این همان نکتهای است که بدنه دانشجویی فعال بر آن انگشت گذاشته و صحه میگذارد.
یکی از این راهبردها در جهت پاسداری از مواریث فرهنگی و رشد گردشگری، حمایت از تشکلهای دانشجویی فعال در این حوزههاست. تشکلهای دانشجویی مرتبط میتوانند در تدوین دستورالعملها، سیاستها و آئیننامههای گردشگری در جهت تسهیل، تسریع و بهبود کارها مشارکت داشته باشند. شاکله دانشجویی، داوطلبانه و غیرسهمخواهانه، صادقانه و دلسوزانه دانشجویی موجب نقد و باعث رشد، پویایی و حرکت میشود و جلوی سکون را میگیرد.
ازین رو باتوجه به فعالیت این کانونها و تشکلهای دانشگاهی با موضوع گردشگری و میراث فرهنگی و توانمندیهای شایان میراث فرهنگی و گردشگری در پهنه سرزمین بزرگ ایران و کاستی های موجود و نگرانی¬های مشهود دانشگاهیان در حفاظت و معرفی این میراث و توسعه صنعت گردشگری در کشور و نیاز به فرهنگ سازی در این عرصه در میان اقشار مختلف، مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران در جهت انسجام¬بخشی و "ید واحد" کردن گروه_های دانشجویی درگیر در موضوعات میراث فرهنگی و گردشگری با هدف هم افزایی و اثربخشی بیشتر فعالیت ها، در نظر دارد" تشکلهای دانشجویی حامی گردشگری و حافظ میراث فرهنگی " را ساماندهی نماید.
آن¬چه مسلم است ظرفیتهای دانشگاهی کشور در عرصههای مختلف بسیار بالا است و صنعت گردشگری از آن مستثنا نیست. پس در راستای نیل به آرمان جذب 7 میلیارد دلار سالانه در سال 1396 و 25 میلیارد دلار در سال 1404 از صنعت گردشگری در کشور، نقشآفرینی تشکلهای دانشجویی گردشگری میتواند یک عامل محرک و مؤثر باشد. دولت قبلا اعلام کرده بود که از تشکلهای دانشجویی قانونی در هر زمینهای حمایت میکند. اکنون میتوان با جایابی برای تشکلهای دانشجویی فعال در عرصه سیاستگذاری گردشگری کشورمان، زمینه را برای
حمایتهای چندجانبه فراهم کرد. با در نظرداشتِ اهمیت همفکری و مشورت برای اصلاح امور، باید بدنه دانشجویی و تشکلهای مرتبط را منطبق با نیازها و ظرفیتهای بخشی بیش از قبل بها داد و آن_ها را در پیشبرد امور مشارکت داد.
به نظر میرسد توسعه صنعت گردشگری در ایران، یکی از محورهای توجه و تأمل به اقتصاد مقاومتی و حل مسائل مربوط به معضل اشتغال و کاهش درآمدهای ارزی کشور به شمار میرود. آن¬چه اکنون در اختیار داریم، از میراث طبیعی گرفته تا فرهنگی و امثالهم، دستاورد گذشتگان ایران برای نسل فعلی است. اکنون، وظیفه سنگینی بر دوش ما است که این میراث را نهتنها خوب پاسداری کنیم، بلکه به بهترین شکل ممکن در اختیار نسل آینده قرار دهیم.
موضوع مشارکت تشکلهای دانشجویی حامی میراث فرهنگی و گردشگری در عرصه گردشگری، یکی از راهکارهایی است که بخش دانشجویی را بهعنوان یک شخصیت حقوقی در توسعه صنعت گردشگری و حفظ میراث فرهنگی ایران مشارکت میدهد و به آن نقش کلیدی اعطا میکند. حضور تشکلهای دانشجویی مربوطه و علاقهمند در عرصههای میراث فرهنگی و گردشگری، میتواند مؤثر و مفید قلمداد شود؛ چراکه تشکل، هویتی حقوقی دارد و هر چیزی که هویت حقوقی داشته باشد، بیش از شخصیت حقیقی، دارای اهمیت قانونی و تأثیرگذاری در فرآیندهای تصمیمسازی و تصمیمگیری، برنامهریزی و اجرایی است.
نظر شما :